Therese+Elgquist+i+Meditera+Mera+podcast

Therese Elgquist

Lyssna på Meditera Mera med Therese Elgquist om meditation och mat.

Therese Elgquist är matkreatör och konceptutvecklare med fokus på växtbaserad mat och hållbarhet. Hon har gett ut kokböckerna The New Green Salad och The New Green Protein. Thess ligger även bakom “Hållklarhetspodden” och är passionerad över mindful eating. Thess berättar om att mindful eating handlar om att äta med närvaro och att vara medveten om var vi har vår uppmärksamhet när vi äter men även var maten kommer ifrån. Vi pratar om hur meditation hjälper oss att inse att våra problem väldigt sällan är verkliga och att meditation kan vara som en liten semester i vardagen. Att det inte finns några rätt eller fel varken i meditation eller i matlagning. Thess ger rådet att bli 80 % mätt istället för att bli görmätt och att lyssna in kroppen istället för att lyssna på olika rön. Vi pratar om hur matlagning kan bli en meditation och att om man har tråkigt när man lagar mat så betyder det egentligen att man har brist på uppmärksamhet. Thess berättar om varför hon väljer växtbaserad mat och hur man kan tillföra olika texturer till maten. Och om vikten av att sätta sig ner själv utan några distraktioner och uppleva maten med alla våra sinnen. Vi pratar om att göra en liten ritual innan vi äter så att vi kan uppskatta den mer t ex genom att ta ett par medvetna andetag. Thess avslutar vårt samtal med att guida en meditation på mindful eating som du kan göra när du äter. Smaklig måltid!

Len hummus bowl med bakad pumpa, zucchini och krispiga grönkålschips
4 portioner

Detta är verkligen "comfort food" för mig - en skål fylld av krämig hummus som toppas med säsongens grönsaker och gärna lite krispiga nötter eller fröer! Enkelt att laga - enkelt att njuta av. Sätt dig ner och ta gärna tre extra andetag innan du avnjuter din bowl. Och försök att åta medvetet; titta, lukta och smaka din mat på riktigt! Låt alla dina sinnen registrera smaker, texturer och temperaturer - då kommer du att förstå hur något så enkelt som en hummus bowl kan bli det godaste du ätit!

Ingredienser
1 matpumpa, exempelvis Butternut eller Muscat
1 zucchini 
2 msk ljus tahini
1 dl vatten
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk malen spiskummin
2 förpackningar (á ca 230 gram avrunnen vikt) förkokta kikärtor, eller ca 8 dl om du kokat dem själv
1 tsk rapsolja
Salt och nymalen svartpeppar

Krispiga grönkålschips
150 gram grönkål
1 msk ljus tahini
1 nypa flingsalt

Till servering
Inlagda/syrade grönsaker (typ Gustavs väns pappas - den var grym! Recept, Gustav? :-))
1 näve valnötter, gärna rostade
Färska örter, exempelvis koriander eller thaibasilika
Chiliflakes

Gör såhär
Värm ugnen till 175 grader.
Tvätta pumpan, dela den på mitten och gröp ur kärnorna. Skär pumpan i mindre bitar, blanda med lite olja och lägg på en bakplåt. Skär zucchinin i mindre bitar, lägg bredvid pumpan. Baka i mitten av ugnen i ca 20 minuter, tills grönsakerna mjuknat.
Mixa tahini, vatten, vinäger och spiskummin tills slätt i en matberedare eller med stavmixer. Häll av och skölj kikärtorna, tillsätt till tahinimixen och mixa tills slätt. Smaka av med salt och peppar.
Grönkålschips: Ta bort stammen från grönkålen och riv bladen i mindre bitar. Skölj av och torka sedan helt torrt (viktigt moment för att få krispiga chips!). Massera grönkålen ihop med tahini och salt, så att allt täcks av tahini. Sprid ut noga på en ugnsplåt (de krispigaste chipsen får du om de inte nuddar varandra när de rostas). Rosta mitt i ugnen tills du får krispiga chips, ca 10-15 minuter. Rör eventuellt om efter 5-7 minuter, och vakta dem då de lätt bränner vid. Låt svalna.
Sprid ut hummusen i botten på 4 skålar. Toppa med rostade grönsaker, grönkålschips och syrade/inlagda grönsaker. Strö över chiliflakes, valnötter och örter.
Sitt ner. Andras. Känn. Njut. Kram!

Plant-based-by-thess_LOGO.png
 

Vill du veta mer eller komma i kontakt med Thess, gå till www.thereseelgquist.com eller följ henne på Instagram https://instagram.com/plantbasedbythess/